Rijbewijs afgepakt?

Er zijn bepaalde strafbare gedragingen in het verkeer waarbij op grond van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: Wegenverkeerswet) uw rijbewijs kan worden ingevorderd. In deze blog wordt beschreven wanneer de politie uw rijbewijs mag invorderen, wat er met uw rijbewijs gebeurt na invordering en wat u kan doen om uw rijbewijs weer terug te krijgen.

Wanneer mag de politie uw rijbewijs invorderen?

  1. Wanneer u rijdt onder invloed van teveel alcohol. Bij een ervaren bestuurder is dit het geval indien uw ademalcoholgehalte meer dan 570 µg/l is of uw bloedalcoholgehalte meer dan 1,3 ‰ is, en bij een beginnend bestuurder indien dit bij meer dan 350 µg/l of meer dan 0,8 ‰ is.

  2. Wanneer u weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek. Dit geldt voor een ademonderzoek, maar ook voor een bloedonderzoek indien er geen voltooid ademonderzoek heeft plaatsgevonden.

  3. Wanneer u te hard rijdt. Het dient dan te gaan om een snelheidsoverschrijding van 50 km/uur (of meer) voor een auto en 30 km/uur (of meer) voor een brommer. Voorwaarde is dat u dan ook staande moet zijn gehouden.

  4. Wanneer u de veiligheid op de weg ernstig in gevaar heeft gebracht. Volgens de wetsgeschiedenis moet hierbij worden gedacht aan “gevallen van dood of zwaar lichamelijk letsel door schuld (…) of aan ernstige overschrijdingen van de maximumsnelheid op plaatsen waar dit tot bijzondere gevaarzetting leidt, zoals binnen de bebouwde kom”.

Wat gebeurt er met uw rijbewijs nadat de politie dit heeft ingevorderd?

Indien de politie uw rijbewijs heeft ingevorderd op grond van de hierboven beschreven gevallen, dient de politie uw rijbewijs zo snel mogelijk naar de officier van justitie op te sturen met daarbij een proces-verbaal waarom het rijbewijs is ingevorderd. De officier van justitie kan hierop bepalen om het ingevorderde rijbewijs onder zich te houden of terug te geven. Voor deze beslissing geeft de wet de officier van justitie maximaal 10 dagen de tijd vanaf het moment van de invordering. Indien niet wordt besloten om het ingevorderde rijbewijs in te houden, dan wel er niet binnen het wettelijk termijn van 10 dagen een beslissing wordt genomen, moet de officier van justitie uw rijbewijs zo snel mogelijk te retourneren.

Als de officier van justitie beslist om uw rijbewijs onder zich te houden kan hij dit uiterlijk doen totdat de lopende strafzaak heeft geleid tot een onherroepelijke uitspraak. Als uw zaak niet binnen zes maanden (na invordering) aangevangen, is wettelijk bepaald dat uw rijbewijs moet worden teruggegeven.

Wat kan ik doen om mijn rijbewijs terug te krijgen?

Indien uw rijbewijs in het kader van artikel 164 Wegenverkeerswet is ingevorderd kunt u direct actie ondernemen. U, of uw advocaat, kan de officier van justitie verzoeken om niet over te gaan tot inhouding van uw rijbewijs, bijvoorbeeld omdat u uw rijbewijs dringend nodig heeft vanwege uw persoonlijke omstandigheden.

Na de invordering of inhouding van uw rijbewijs kan u, of uw advocaat, tevens de rechter verzoeken om uw rijbewijs (tijdelijk) terug te geven totdat de strafzaak uiteindelijk voor de rechter komt. Dit kan u doen door het indienen van een klaagschrift bij de rechtbank. Van belang is dat hierin goed onderbouwt waarom u uw rijbewijs terug dient te krijgen, bijvoorbeeld omdat de invordering of de inhouding van uw rijbewijs niet voldoet aan de wettelijke vereisten dan wel vanwege uw persoonlijke belangen bij het terugkrijgen van uw rijbewijs.

Is uw rijbewijs ingevorderd door de politie of ingehouden door de officier van justitie en wenst u bijstand van een advocaat? Neem dan contact met ons zodat wij u kunnen doorverwijzen naar een gespecialiseerde strafrechtadvocaat.

Vorige
Vorige

Wat voor straffen kan een rechter opleggen?